Tribina HVIDR-a RH
14.10.2023.

autor Hvidra RH

O realizaciji odredaba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji

Temeljem provođenja plana i programa, dana 14. listopada 2023. u Malom Lošinju, održana je Tribina HVIDR-a RH o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz Domovinskog rata.

Tema Tribine je bila rasprava o realizaciji odredaba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (N.N. br.121/17, 98/19  i 84/21), sa posebnim naglaskom na provedbu odredaba o ostvarivanju statusa HRVI-a, radu liječničkih komisija, ostvarivanju prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, realizaciji stambenog zbrinjavanja HRVI-a, radu veteranskih centara, zahtjevima HVIDR-a RH u svezi usklađivanja invalidnina HRVI-a sa porastom plaća u RH, izvješću o odluci Vlade RH o ukidanju 10%-nog smanjenja invalidskih mirovina, pravima pripadnika HVO-a, te ostalim pitanjima o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Tribina je održana nakon sjednice 23. Redovnog izvještajnog Sabora HVIDR-a RH, na kojoj je sudjelovalo 142 sudionika, članova tijela HVIDR-a RH, kao i članova tijela županijskih zajednica i predsjednika udruga na području RH i članova tijela HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.

Sve nazočne delegate pozdravio je predsjednik Sabora i Glavnog odbora HVIDR-a RH, g. Josip Periša, koji je i vodio ovu Tribinu.

Na pitanja sudionika Tribine odgovarali su izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, g. Ivica Akmadža, glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, te g. Željko Motik, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i  izaslanica ravnatelja HZMO-a, gđa Đurđica Matešić-Bilobrk, načelnica Odjela za provedbu uredbi europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, Područne službe u Rijeci, te su raspravljali o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima u cilju povećanja razine osviještenosti, znanja i informiranosti hrvatskih branitelja o njihovim zakonskim pravima i aktivnostima nadležnih državnih tijela u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, odnosno podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji.                                                                  

Posebno su pozdravljene odluke Vlade RH kojima su prihvaćeni dugogodišnji zahtjevi HVIDR-a RH o ukidanju Zakona o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima, kojima je usvojeno ukidanje 10%-tnog smanjenja istih mirovina, među kojima branitelja i članova njihovih obitelji, a koje je uvedeno u vrijeme krize 2010. godine, a koje ukidanje je provedeno u dva navrata i to na način da je 5% ukinuto 1. srpnja, dok će se preostalih 5% ukinuti od 01.01.2024. godine, kada će isti Zakon i prestati važiti.

Također su pozdravljene i izmjene Zakona o doprinosima prema kojima su od 01. travnja 2023. godine, ukinute obveze plaćanja doprinosa na obvezno zdravstveno osiguranje po stopi od 3%, kada je počelo isplaćivanje većeg iznosa neto mirovina hrvatskih branitelja i HRVI-a, te su pozdravljene afirmativne izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima u svezi povećanje osnovice za izračun osobnih invalidnina HRVI-a i ostalih prava u skladu sa porastom plaća i troškova života u RH, a koju osnovicu će svake godine određivati Vlada RH, počevši od 1.1.2024. godine. Izmjene su usvojene u srpnju kroz prvo čitanje Zakona u Hrvatskom saboru.

Međutim, sudionici Tribine su istakli kao velike probleme u ostvarivanju prava na stambeno zbrinjavanje, ostvarivanje prava iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, posebice prava na  ortopedska i druga pomagala, dopunsko osiguranje odnosno općenito poskupljenje usluga u zdravstvu, kao i nedovoljnu suradnju sa koordinatorima branitelja u bolnicama, te članovima liječničkih komisija prilikom ostvarivanja statusa HRVI-a, o čemu će se tražiti očitovanja nadležnih institucija. Na kraju su sudionici Tribine istaknuli dobru suradnju između udruga i Ministarstva hrvatskih branitelja, Središnje službe i nadležnih područnih ureda HZMO-a, te su iskazali zadovoljstvo organizacijom, načinom edukacije i kvalitetnom raspravom koja je uvelike doprinijela povećanju njihovog znanja, informiranosti, psihosocijalnog osnaživanja i edukacije o njihovim pravima, kao i aktivnostima Ministarstva i HZMO-a, a posebice mogućnosti prijenosa stečenih znanja njihovim članovima u sustavu HVIDR-a RH i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.