Tribina HVIDR-a RH – edukacije i predavanja o realizaciji odredaba novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji
23.01.2019.

autor Hvidra RH

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, dana 19. prosinca 2018. u hotelu Jezero na Plitivičkim jezerima održana je tribina u svrhu edukacije o realizaciji odredaba novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (N.N. br.121/17), te su stručne osobe Ministarstva hrvatskih branitelja održale 6 prezentacija aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja nazočnim sudionicima tribine, te na kraju predavanja odgovarale na postavljena pitanja.

Edukacije su održane uz prezentacije, kako slijedi:  Stjecanje statusa HRVI-a, Analiza smrtnosti hrvatskih branitelja 2017.-2018. godine, Program preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz DR, Projekt Doma hrvatskih veterana, Zakonodavne aktivnosti MHB u 2018.-2019., Istraživanje potreba i kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji – istraživanje je odrađeno u okviru „Programa psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata – Faza 1“. Projekt Europske unije, sufinanciran sredstvima Državnog proračuna i sredstava Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Izvršitelj je Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, uz potporu stručnog tima Ministarstva hrvatskih branitelja, te vanjskih suradnika Instituta Pilar.  

Također su predstavljene nove zakonodavne aktivnosti planirane za realizaciju od 01.01.2019. te su predstavnici ministarstva, kao i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, g. Ivo Bulaja, održali predavanje i sudjelovali u radu drugog dijela tribine na temu: realizacije odredaba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, u svezi informiranja o odredbama novih podzakonskih akata u svezi realizacije ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja, kao i prava pripadnika HVO-a, te su na kraju predavanja odgovarale na brojna postavljena pitanja sudionika tribine.

Sudionici tribine istaknuli su dobru suradnju u dosadašnjem radu udruga i nadležnih državnih tijela, te su iskazali zadovoljstvo organizacijom, načinom edukacije i kvalitetnom raspravom koja je uvelike doprinijela povećanju njihovog znanja, informiranosti, psihosocijalnog osnaživanja i edukacije o njihovim pravima i aktivnostima ministarstva, a posebice mogućnosti prijenosa stečenih znanja njihovim članovima i udrugama na lokalnoj razini, te potrebu realizacije tribina u matičnim  županijskim središtima u narednom razdoblju.