Tribina “Nevidljive rane Domovinskog rata”
14.10.2014.

autor Hvidra RH

Dana 27. rujna 2014. godine, u organizaciji HVIDR-a RH u Baškom Polju održana je tribina pod nazivom “Nevidljive rane Domovinskog rata”. Tribinu na kojoj se govorilo o problemima smrtnosti hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, kao i o razvoju novih metoda i tehnologija u liječenju i prevenciji posttraumatskog ratnog poremećaja otvorio je predsjednik HVIDR-a Josip Đakić.Dana 27. rujna 2014. godine, u organizaciji HVIDR-a RH u Baškom Polju održana je tribina pod nazivom “Nevidljive rane Domovinskog rata”. Tribinu na kojoj se govorilo o problemima smrtnosti hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, kao i o razvoju novih metoda i tehnologija u liječenju i prevenciji posttraumatskog ratnog poremećaja otvorio je predsjednik HVIDR-a Josip Đakić.

Na tribini je predstavljen projekt o razvoju novih metoda u liječenju i prevenciji PTSP-a, koji je sastavni dio plana i programa HVIDR-a RH za 2014. godinu, nastao u suradnji sa partnerskim organizacijama: Sveučilištem u Zagrebu – Fakultetom elektrotehnike i računarstva, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb i Zajednicom udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH, odobren na javnom natječaju za projekte udruga iz Domovinskog rata od strane Ministarstva branitelja.

Znanstvena predavanja održali su: voditelj navedenog projekta, prof.dr.sc. Krešimir Ćosić, general pukovnik u mirovini, redoviti profesor Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, kao i prim.mr.sc. Elvira Koić, dr.med., predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida, koja je održala predavanje o alarmatnim problemima sudicida hrvatskih branitelja.

Sudionici tribine su bili hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDR-a na nivou Republike Hrvatske, Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne. Nakon održane prezentacije projekata, te rasprave po pitanjima branitelja, doneseni su slijedeći

Zaključci

  • Postići jedinstvo hrvatskih branitelja oko suštinskih pitanja od vitalne važnosti za njihovo mentalno zdravlje usvajanjem „Deklaracije o mentalnom zdravlju hrvatskih branitelja“.
  • Uspostaviti i jačati organiziranu multidisciplinarnu suradnju između najuglednijih hrvatskih znanstvenih institucija, klinika i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata koja može osigurati unaprjeđenje metoda i postupaka pri liječenju PTSP-a.
  • Intenzivirati uvođenje novih metoda terapije kao što je računalno potpomognuta kognitivno bihevioralna terapija i telepsihijatrija u liječenju hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a
  • Jačati međunarodnu suradnju u pronalaženju optimalnih metoda terapije i liječenja PTSP-a s udrugama veterana iz drugih država, te posebno NATO-ovim odborom za mentalno zdravlje ratnih veterana.

Predsjednik HVIDR-a RH:
Josip Đakić