U Poreču svečano otvoreno 22. svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata SŠNIDOR
08.10.2016.

autor Hvidra RH

U petak, 7. listopada u Poreču je svečano otvoreno 22. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata Poreč 2016. (22. SŠNIDOR), koje se održava pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te uz supokroviteljstvo Istarske županije i Grada Poreča.

U petak, 7. listopada u Poreču je svečano otvoreno 22. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata Poreč 2016. (22. SŠNIDOR), koje se održava pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te uz supokroviteljstvo Istarske županije i Grada Poreča.

Na svečanosti otvaranja u prepunoj dvorani Intersport centra Zelena laguna sudionike SŠNIDOR-a pozdravili su u ime organizatora predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić, te domaćini gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, župan Istarske županije Valter Flego, kao i gosti zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, dok je igre otvorio osobni izaslanik predsjednice RH, ministar branitelja Tomo Medved. Minutom šutnje nazočni su odali počast svim palim hrvatskim vitezovima, kao i svim umrlim hrvatskim braniteljima nakon Domovinskog rata, te prvom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga RH dr Franji Tuđmanu, ratnom ministru obrane i počasnom predsjedniku HVIDR-e Gojku Šušku, kao i dugogodišnjem predsjedniku HVIDR-e grada Makarske Damiru Zukiću, koji je ovoga petka sahranjen u rodnom gradu. U kulturno-umjetničkom programu nastupile su članice kvarteta Pro et Contra, tamburaški sastav Javor iz Pule i mažoretkinje iz Višnjana.

Tisuću sportaša, invalida Domovinskog rata iz svih dvadeset hrvatskih županija, kao i Grada Zagreba, te ekipe HVIDR-e Herceg-Bosne odmjerit će ovog vikenda na sportskim terenima u Poreču, Puli i Umagu snage, preciznost i vještinu u 28 kategorija i to u 10 disciplina – boćanju, visećoj kuglani, elektronskom pikadu, kuglanju, plivanju, stolnom tenisu, streljaštvu, šahu, sportskom ribolovu, dok je već tradicionalno prva disciplina bila utrka u invalidskim kolicima. I ove godine prvo mjesto osvojio je Ivica Vujica, član ekipe HVIDR-e Grada Zagreba.

Ovi susreti bili su oduvijek više od sporta, viteškog natjecanja, jer ponovno su se okupili hrvatski vitezovi, branitelji s prvih linija bojišnica, prijatelji s bolničkih odijela, lječilišta, toplica,… Bez obzira što su u Poreč stigli pod olimpijskim geslom važno je sudjelovati, invalidi – sportaši sigurno se kao i svih proteklih godina neće štedjeti u borbi za odličja, za ekipu, za što bolji rezultat i plasman. Najboljima će u subotu navečer u hotelu Delfin biti uručene medalje i pehari, a veliki prijelazni pehar brane dugogodišnji članovi ekipe HVIDR-e Grada Zagreba.

U subotu, 8. listopada na praznik Dana neovisnosti izaslanstvo Ministarstva branitelja i HVIDR-a RH na čelu s predsjednikom Josipom Đakićem položilo je u spomen na poginule hrvatske vitezove vijence i zapalilo svijeće na središnjem križu gradskog groblja u Poreču.