Udruge iz Domovinskog rata pozdravljaju sudsku raspravu u Haagu: Uvjereni smo da će donijeti pravednu presudu
10.03.2014.

autor Hvidra RH

Udruge iz Domovinskog rata, njih 41, izrazile su danas zadovoljstvo zbog početka glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, ističući taj postupak kao priliku da Hrvatska dokaže da su Srbija i tadašnja JNA izvršile genocid nad hrvatskim narodom. Udruge u zajedničkom priopćenju navode kako su se, 15 godina nakon podizanja optužnice protiv Srbije za genocid i više od 22 godine od planski provedene srpske agresije na Hrvatsku i najstrašnijih zločina nad hrvatskim narodom, konačno otvorila vrata istini i pravdi.

Udruge iz Domovinskog rata, njih 41, izrazile su danas zadovoljstvo zbog početka glavne rasprave pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi Hrvatske protiv Srbije, ističući taj postupak kao priliku da Hrvatska dokaže da su Srbija i tadašnja JNA izvršile genocid nad hrvatskim narodom.

Udruge u zajedničkom priopćenju navode kako su se, 15 godina nakon podizanja optužnice protiv Srbije za genocid i više od 22 godine od planski provedene srpske agresije na Hrvatsku i najstrašnijih zločina nad hrvatskim narodom, konačno otvorila vrata istini i pravdi.

“Unatoč srpskoj protutužbi kao sredstvu zastrašivanja, naporima i pokušajima povlačenja tužbe od strane određenih lobija u Republici Hrvatskoj te aktualnom širenju teza o neutemeljenosti optužbe od strane istih, Republika Hrvatska je dobila priliku dokazati da su Srbija i JNA kroz agresiju i okupaciju jedne trećine hrvatskog teritorija izvršili genocid nad hrvatskim narodom, na hrvatskom tlu”, ističu udruge.

Napominju kako je sporazumom iz 1997. Srbija zbog mirne reintegracije potpisala odgovornost za ratnu štetu, a samim tim i za “agresiju, kulturocid, ekocid, urbicid i genocid”. No, dodaju, sporazum je potpisan “s figom u džepu”, a srpski i arhivi JNA, koji su ključ rješenja svih pitanja, sve do danas su bili nedodirljivi.

Izražavajući uvjerenje kako će istina konačno ugledati svjetlo, stradalničke i braniteljske udruge iz Domovinskog rata na državnoj razini daju punu potporu Republici Hrvatskoj u započetom sudskom procesu, uvjerene u pravičan ishod postupka pred sudom u Haagu.

“Imajući u vidu oslobađajuću presudu za generale Gotovinu i Markača i sve postupke koji su vođeni, a i koji se još vode, uvjereni smo da će Međunarodni sud pravde donijeti pravednu presudu, utvrditi odgovornost Srbije i JNA te osuditi agresiju počinjenu nad Republikom Hrvatskom i genocid nad njenim narodom” navode u priopćenju.

Udruge očekuju da će po završetku tog procesa i donošenju presude započeti stvarni proces pomirbe i ublažavanja posljedica agresije na Hrvatsku, što uključuje i istinu o nestalim osobama, kažnjavanje organizatora i počinitelja zločina, namirenje ratne štete i obeštećenje žrtava.

“Uvjereni smo i da će presuda istovremeno biti upozorenje i alat za sprječavanje ponavljanja zločina ili novih agresija, kako na području zemalja bivše Jugoslavije tako i šire” zaključuju u priopćenju predstavnici 41 udruge te zajednica i saveza braniteljskih i stradalničkih udruga.

Slobodna Dalmacija